Bagaimana nak jual ebook? part 3

Saya nak share teknik yang saya guna untuk create ebook saya siap dengan cover sekali. Ini panduan tersimple yang saya boleh kongsi dengan kawan-kawan. Memang mula-mula tu agak kelam-kabut, tapi bila dan biasa buat ebook, saya rasa teknik ni memang mudah dan senang. 

Okay, perkara yang saya nak share ini dengan kawan-kawan adalah dengan anggapan bahawa cerita atau buku yang kawan-kawan nak convert ke ebook tu dah 100% siap. Pastikan semua ejaan dan perkataan dalam cerita anda itu dah sempurna, takda error lagi, sebab ada banyak perkara kita kena tengok akibat dari memandang rendah persiapan awal ini terutamanya ejaan dan susun atur ayat anda dalam buku yang anda taip atau tuliskan itu. Kena buat proper dan elok-elok. Kita tak mau nanti dah convert ke ebook, masih ada kesilapan ejaan, tatabahasa dan sebagainya. Kita nak error-free.

Kalau anda tak yakin dengan kebolehan dan kepakaran anda untuk menyemak cerita anda, bolehlah minta tolong kawan-kawan lain check kan. Tak perlu pergi cari editor yang berbayar nak buat benda ini, Kita pun baru mula nak jadi penulis ebook, kita boleh try sendiri dulu. Cuma pastikan buku kita hampir-hampir perfect lah takda error dah.

Saya akan mula menyediakan rangka penulisan saya. Seperti biasa, setiap cerita mesti ada pengenalan, idea-idea dan penutup. Ini akan memudahkan saya menulis idea-idea saya dengan teratur dan mudah difahami. Selain dari itu, ada satu kemudahan dalam MS Word 2010 yang saya sangat gemari iaitu Menu Isi Kandungan Automatik (Table Of Content) dimana saya tidak perlu bersusah payah untuk menyemak muka surat mengikut tajuk yang saya tulis, memadai dengan hanya menggunakan kemudahan berkenaan dengan syarat saya mesti memberitahu kepada perisian MS Word berkenaan yang mana adalah tajuk-tajuk dalam buku saya dan yang mana adalah perenggan biasa. Selepas itu apa yang perlu saya buat hanyalah mengemas kini fail berkenaan bagi memperolehi data muka surat secara automatik.

Saya akan merekacipta kulit buku e-buku saya dengan hanya menggunakan MS Powerpoint 2010. Anda tidak perlu kemahiran yang tinggi untuk melakukan perkara ini kerana ianya sangat mudah dan pantas.

Apa yang penting adalah sedikit skill yang kreatif untuk menghasilkan cover yang ringkas dan nampak profesional. Menghasilkan cover yang menarik adalah satu kelebihan kepada e-buku saya agar pembeli berminat untuk mendapatkan e-buku saya dengan cepat dan pantas.

Okay kawan-kawan, ini lah teknik yang saya gunapakai pada hari ini bila saya nak create ebook saya. Senang sesangat! Apa yang penting practice practice practice dan kawan-kawan dah boleh start buat part time bisnes menjual ebook ni. Okay, next kita akan share lokasi yang kita boleh jual ebook kita ni. Yang berbayar ada, yang percuma pun ada. Saya guna dua-dua sekali. ok bye!!

p.s. Kalau kawan-kawan nak tahu lebih lanjut tips yang saya share kat sini, boleh lah lawati ke :

http://PANDUAN EBOOK

 535 total views

Bagaimana nak jual ebook? part 2

Rasanya ramai yang dah tahu macam mana nak daftar buku dengan perpustakaan negara malaysia (PNM). Kalau anda freelance writer atau penulis bebas, anda kenalah buat sendiri semua ini. Lepas isi borang permohonan anda akan dapat maklumbalas dari PNM melalui emel kalau anda hantar melalui emel. Kalau dengan pos, anda akan dapat maklum balas melalui pos juga. Maklumbalas yang saya maksudkan adalah nombor ISBN bagi buku yang anda tulis itu yang merupakan hasil karya anda. PNM akan bagi kod-kod ISBN itu. Sila rujuk gambar di bawah.

Selepas itu? Bergantung dengan jenis buku yang anda rancang nak terbitkan, samada digital (ebook) atau cetakan buku. Kalau digital anda kena burn dalam CD salinan buku anda itu. Mungkin anda guna MS Word atau dalam bentuk PDF, anda kena burn dalam CD bagi setiap tajuk dan letak nombor ISBN anda. Dua salinan bagi satu tajuk.

Selepas dah burn dalam CD kena lah hantar ke PNM. Terpulang nak hantar dengan POS atau BY HAND. Seeloknya anda siap-siap print senarai buku anda yang nak dihantar, nanti senang pegawai di kaunter PNM COP ja akuan terima, kalau tidak kena tunggu dia isi satu slip borang penerimaan baru dia COP akuan terima.

Okay, sekarang kawan-kawan dan tahu macam mana nak uruskan dengan PNM. Next cerita saya akan kongsi cara saya siapkan satu ebook saya. Bye!

boleh check ebook saya di shoppee (RM7.00 Off for your first order with shopee) : https://shp.ee/abgu4y9

credit to : https://panduanmenjualebook.blogspot.com/

 542 total views,  2 views today

Bagaimana nak jual ebook?

Rasanya ramai orang kat luar sana yang nak jadi seorang penulis buku. Buku pun dah banyak ditulis tapi tak tahu nak buat apa dan nak bawa ke mana? Panduan Ebook banyak di pasaran. Boleh je beli tapi kita ni jenis yang tak mampu dan tak berani nak buat pelaburan ke arah itu. Nak tak nak, minta tolong pak cik google. Mula la search cari sesuatu yang berkaitan dengan tajuk nak jual ebook kat mana? Laku ke? Boleh dapat pendapatan sampingan hanya dengan menjual ebook di internet? 

Masih juga tak jumpa apa yang sesuai dengan diri dan yang dicari. Saya pun macam anda suatu masa dulu dan akibat belajar dengan teknik yang menyusahkan diri dan tak mau belajar dengan orang, inilah yang saya kena hadap, hadam dan telan. 

Minat sangat menulis sampai dah naik jemu asyik mengadap blog ja, kadang-kadang nak juga tengok tajuk yang ditulis itu berbentuk macam buku tapi sentiasa terfikir ke mana nak bawa pula cerita tu?? Nak jual ke atau sekadar nak memuaskan hati bila tengok kita dah ada buku sendiri yang kita tulis sendiri dan kita hasilkan sendiri? wahh! Hebat…

Selepas tu nak bagi sapa baca? Apa kandungan buku yang kita tulis? Adakah dapat membantu orang lain atau sekadar hiburan semata-mata. Mungkin kita letak tajuk suamiku encik nerd, isteriku untuk dipinjamkan, adik ku alien dan macam-macam lagi. Apa sahaja idea yang ada, kita terjemahkan dalam bentuk penulisan, mula-mula di blog…kemudian di forum-forum, kemudian arah itu terpusing melihat bagaimana penulis lain boleh hidup memperolehi pendapatan hasil cerita yang mereka tulis. Hati mula berkobar-kobar nak tahu. Nak pergi mana nak dapatkan info itu? Peninglah kalau asyik tanya pak cik google…takde orang lain boleh bantu ke?

Saya dah rasa semua tu kawan-kawan. Pening. Tanya orang pun kena tanya orang yang betul takut diambil kesempatan pula ke atas kita. Maka saya mulalah mencari ilmu-ilmu di bantu oleh pak cik google saya. Lama saya berkelana di internet. Saya memilih untuk menggunakan laluan sukar dan berliku kerana saya percaya jalan ini akan mengajar saya lebih banyak perkara berbanding jalan-jalan yang lain. Maka saya sudah menghampiri misi saya untuk menjadi penulis dan bertekad untuk mendapatkan pendapatan dalam bidang ini yang mungkin sudah ramai yang berjaya dan mungkin juga ada yang macam saya.

Perkara pertama selepas dah tulis satu cerita, eloklah kita daftarkan hasil kerja kita itu. Kat mana? kat sini ya kawan-kawan; http://www.pnm.gov.my/index.php/pages/view/26

Okay, kawan-kawan baca dulu isi kandungan di Perpustakaan Negara Malaysia tu…nanti kita sambung lagi…

Okay, kawan-kawan baca dulu isi kandungan di Perpustakaan Negara Malaysia tu…nanti kita sambung lagi…

credit to : https://panduanmenjualebook.blogspot.com/

 570 total views