Bab 26 – Kembar Ditahan (BDSII)

Spread the love

Bab 26 – Kembar Ditahan

Shah Iskandar dan abahnya telah memaklumkan lokasi mayat Asad ditemui kepada pihak polis dan menyalurkan beberapa bukti yang mengaitkan Arina dan Arini dengan kes pembunuhan tersebut berdasarkan maklumat-maklumat yang telah dikumpul. Memang jelas kembar berkenaan merupakan orang terakhir yang dilihat bersama Asad dan mempunyai motif ke atas pembunuhan tersebut.

Arina dan Arini tidak mengaku salah atas tuduhan yang dilontarkan kepada mereka namun terpaksa menelan sahaja apabila bukti melalui CCTV menunjukkan mereka memasukkan Asad ke dalam bonet kereta yang merupakan kenderaan milik mereka di salah sebuah stesen minyak yang paling dekat dengan lokasi mayat Asad ditemui.

Bonet kereta mereka juga didapati ada kesan-kesan darah walaupun ianya telah dicuci bersih oleh kedua-dua suspek. Pakaian yang berlumuran darah juga ditemui dan didapati mempunyai DNA kedua-duanya. Darah yang ada dipakaian berkenaan disahkan adalah darah mangsa yang dibunuh iaitu Asad.

Setelah memberikan keterangan kepada pihak polis aku dan abah keluar dari balai dan berbincang pula mengenai keberadaan Sofea yang masih tidak ditemui sehingga kini. Pihak polis telah pun memulakan siasatan dan masih belum berhasil untuk menemui wanita malang berkenaan.

Aku difahamkan bahawa Sofea dikatakan dipanggil oleh seorang pegawai penyiasat polis untuk diambil keterangannya tetapi pihak polis menafikan ada membuat temujanji ataupun memohon kehadiran beliau ke balai. Aku percaya ini tentu kerja Azazil dan hambanya Pak Ramlan yang menipu Sofea untuk keluar dan seterusnya menculik wanita berkenaan.

Abah mengajakku untuk ke lokasi dimana Sofea dikatakan terbabas ketika memandu keretanya. Aku menggelengkan kepala tetapi aku mengesyorkan kepada abah agar kami ke rumah Pak Ramlan. Mungkin ada sesuatu disana yang boleh membantu kami untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan kehilangan Sofea, usulku. Abah menganggukkan kepala dan kami bergegas menuju ke rumah Pak Ramlan.

Abah mengingatkan kepadaku bahawa kami mesti bersiap-sedia untuk menghadapi segala kemungkinan. Ini adalah kerana kami tidak tahu apa yang akan kami hadapi apabila tiba disana nanti.

 445 total views,  4 views today

Leave a Reply