Bab 10 – Dibalik Tirai (BDSII)

Spread the love

Bab 10 – Dibalik Tirai

Adli merupakan anak sulung Datuk Halim. Dia mempunyai seorang adik bernama Maria. Ibu mereka Datin Faridah merupakan surirumah sepenuh masa. Ayahnya iaitu salah seorang ahli lembaga pengarah Syarikat Cemerlang Venture. Adli seorang yang kaki perempuan. Kegemarannya adalah berfoya-foya dan menghabiskan masa ke kelab dan melancong ke seluruh dunia. Hidupnya adalah penuh dengan maksiat dan kegiatan pelacuran yang didalangi oleh beliau. Walaupun Adli kaki perempuan, dia sangat menyukai Sofea anak Datuk Hisyam. Baginya Sofea memenuhi segala kriteria yang disukainya pada seorang wanita. Pesaing terdekatnya adalah Arif iaitu anak kepada Datuk Murad. Arif merupakan satu-satunya anak Datuk Murad dengan Datin Suria dan juga seorang doktor. Adli yang mempunyai hubungan intim dengan kembar Arina dan Arini iaitu anak kepada Datuk Kassim menjadikan kembar berkenaan pelacur kelas atasan. Kembar berkenaan juga sering keluar bersama-sama Adli untuk melancong ke luar negara dimana mereka bebas untuk melakukan apa sahaja yang mereka suka. Anak-anak ketiga-tiga ahli lembaga pengarah Syarikat Cemerlang Venture iaitu Datuk Halim, Datuk Kassim dan Datuk Murad memang mempunyai latar belakang yang sangat buruk.

“..Oh yang doktor tu pun buat hal juga ke Asad?” soalku dengan penuh minat.

“Ya Shah. Doktor yang buat kerja gugur kandungan gadis..” jawab Asad ringkas.

“Nampaknya anak-anak ini dah rosak akhlaknya. Patutlah arwah Datuk berhempas pulas untuk memastikan saham-saham syarikat dikuasai sepenuhnya oleh beliau” tambah abah pula.

“Betul tu abang Man..kalau tidak habislah syarikat ini. Tapi saya ada dengar Datuk Halim bertengkar dengan arwah Datuk suatu masa dahulu disebabkan keengganan arwah Datuk untuk menjual sedikit syer saham kepada beliau atas faktor beliau yang mula-mula membentuk syarikat ini pada mulanya” sambung Asad lagi.

“Sofea kini menjadi waris tunggal saham yang besar dan ada yang dengki dengan dia mengikut teori saya..” komenku kepada Asad dan abah.

Mereka berdua menganggukkan kepala dan bersetuju dengan pandangan aku.

“Ancaman terbesar Sofea adalah dari Adli dan Arif…” kataku spontan.

“Ya benar…dan saya pasti salah seorang dari mereka ada menggunakan ilmu hitam untuk mendapatkan Sofea..” ulas Asad lagi.

“Kalau begitu, Sofea dalam bahaya…” balas abah pula.

“Ya abah, cuma kita perlu bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan…” ucapku ringkas.

“Asad, sekarang ini siapa yang mempunyai kuasa penuh terhadap syarikat?” soal abah kepada Asad.

“Sofealah abang Man…dia bos besar kat sini…” jawab Asad ringkas.

Abah mengganggukkan kepalanya.

Asad terus menyambung ceritanya.

Datuk Murad dan Datuk Kassim juga ada berjumpa dengan Datuk Hisyam untuk membeli syer syarikat tetapi Datuk Hisyam tidak bersetuju kerana dia tahu kedua-dua rakan bisnesnya cuba menikam dia dari belakang dengan beberapa rancangan yang disyaki didalangi oleh mereka untuk menjatuhkan syarikat. Mujur ada anaknya Sofea yang bijak mengesan permainan mereka semua sebelum kejadian berkenaan memusnahkan syarikat.

“Kalau syarikat dah rugi, bukankah tindakan itu akan menyusahkan mereka juga?” soalku kepada Asad.

“Betul Shah, tetapi yang paling mereka kehendaki adalah harga saham syarikat jatuh dan mereka boleh beli dan kuasai syarikat…” balas Asad.

“Oh begitu…” jawabku semula.

Sofea telah melaporkan perkara tersebut kepada ayahnya dan Datuk telah memanggil kesemua rakan bisnes dan melaungkan amaran supaya tidak cuba melakukan perkara sedemikian dimasa akan datang. Sekiranya mereka melakukan lagi, Datuk akan membuat laporan polis untuk siasatan terperinci dijalankan. Mereka meminta maaf kepada Datuk tetapi mereka tidak bersungguh-sungguh dengan janji mereka kepada Datuk kerana mereka masih lagi cuba untuk menjatuhkan Datuk. Yang paling terkesan dengan teguran dan amaran Datuk adalah Datuk Murad. Semua orang tahu Datuk Murad lebih teruk perangai kaki perempuannya dari anaknya sendiri. Kalau tidak masakan perempuan yang mengandung hasil perbuatan dia diarahnya untuk menggugurkan kandungan dengan menggunakan perkhidmatan anaknya iaitu Doktor Arif. Doktor Arif sedia maklum dengan perbuatan ayahnya tetapi dia merahsiakannya dari pengetahuan ibunya iaitu Datin Suria. Dalam waktu yang sama, Datin Suria pun curang dengan suaminya Datuk Murad.

“Teruknya suami isteri tu…” ucapku sambil menggelengkan kepala.

“Ya betul Asad…” komen Asad kepadaku.

“Mana Asad tahu semua maklumat ini?” soal abah tiba-tiba.

“Sofea ada mengupah penyiasat persendirian untuk mendapatkan semua maklumat-maklumat ini untuk dijadikan asas kepada bukti-bukti sedia ada yang menjurus kepada salah laku dan penyelewengan dalam syarikat yang dilakukan oleh bisnes partner ayahnya…” jelas Asad kepada abah dengan ringkas.

“Kalau macam tu, cukuplah dulu sampai sini Asad…” ucap abah kepada Asad.

“Baiklah abang Man..” balas Asad.

“Jaga keselamatan kamu baik-baik..” pesan abah serius.

“Kalau ada apa-apa cepat-cepat bagitau ya…” aku pula berpesan kepada Asad sebelum melangkah keluar dari biliknya beserta dengan abah juga.

 474 total views,  1 views today

Leave a Reply