Bab 22 – Sejarah Hitam (BDS)

Spread the love

Bab 22 – Sejarah Hitam

Dato’ Ramli teringat dengan kisah cintanya tidak berbalas sewaktu belajar di Universiti di lokasi sebelah utara Malaysia kira-kira 21 tahun lepas.

Siti Shuhaida binti Shamsul Kamal merupakan nama yang begitu ‘famous’ di Universiti. Ini adalah kerana pelajar perempuan berkenaan merupakan seorang pelajar cemerlang dan juga seorang yang sangat aktif dalam persatuan pelajar Universiti berkenaan.

Bukan itu sahaja, pelajar berkenaan merupakan pelajar tercantik dan digilai ramai pelajar lelaki di Universiti termasuklah dirinya sendiri. Dia sangat meminati Ida sehinggakan apa sahaja aktiviti atau kelas yang dilakukan atau dihadiri oleh Ida akan ada kelibat Dato’ Ramli disitu biarpun Ida tidak pernah perasan kehadirannya.

Dia masih ingat pada waktu cuti akhir semester selepas tamat belajar dia ternampak Ida di kawasan Universiti. Dia mengekori sahaja Ida ke mana sahaja dia pergi sehinggalah dia pulang semula ke Hostel kediaman pada waktu malam itu.

“Ini peluang kau Ramli…jangan lepaskan…” bisik nafsunya perlahan.

Malam itu Ramli berjaya masuk ke bilik Ida dan menodai gadis berkenaan. Dia mengugut Ida agar merahsiakan perkara ini jika dia tidak mahu menanggung malu akibat perbuatan kejinya itu. Ramli puas kerana berjaya ‘mendapatkan’ gadis tercantik di Universiti tersebut tanpa membayar ‘sesen’ pun. Dia ketawa riang dan meninggalkan Ida dalam keadaan yang begitu memalukan gadis berkenaan.

Sementara itu, Ida langsung tidak mengenali pelajar lelaki yang ‘merampas mahkotanya’ itu. Dia hanya mengecam muka lelaki berkenaan sahaja untuk tujuan laporan polis kelak. Apa yang dapat dilakukannya hanyalah menangis sepanjang malam kerana perbuatan pelajar lelaki berkenaan.

Tiba-tiba pintu biliknya diketuk dari luar dan dibuka.

Kelihatan dimuka pintu biliknya, sahabatnya Wati yang kelihatan terkejut dengan keadaannya sekarang.

“Kenapa Ida!? What happen to you??” jeritnya perlahan.

“I was rape…” balas Ida sambil menangis semula. Dia memeluk sahabatnya yang kelihatan tergamam dengan apa yang dikatakannya itu.

“Who is it..who did this to you!?…” tambah Wati lagi sambil memeluk erat Ida.

“Aku tak kenal dia Wati…aku tak kenal…nama dia pun aku tak tahu..” balas Ida semula sambil teresak-esak menangis.

Wati tidak dapat menahan air matanya. Dia turut menangis bersama-sama dengan Ida.

Calm down baby..we will report to the police..don’t worry…” bisik Wati kepada Ida.

Ida memeluk Wati semakin kuat. Dia merasa sangat malu dan sudah tiada harga diri memandangkan perkara yang telah terjadi kepadanya.

Wati mencapai telefonnya dan mendail nombor rakan-rakan yang lain.

Kemudiannya Ida mendengar bunyi ‘tone’ dan segera melepaskan pelukannya.

“Wati…please don’t call anybody..” rayu Ida kepada sahabatnya.

“Kenapa?” soal Wati.

“Aku taknak sesiapa tahu perkara ini. Tolonglah Wati. Please…” rayu Ida lagi.

“Takkan kau nak lepaskan lelaki tu Ida…?! We must report to the police immediately. Let the police take him into custody…” jawab Wati kepada Ida.

Ida hanya mendiamkan diri. Dia sangat malu sekarang. Dia tidak tahu bagaimana dia hendak memberitahu kepada keluarganya tentang perkara ini. Masa depannya kelihatan gelap. Dia bakal menyambung pelajaran ke luar negeri bulan depan. Dia pasrah dengan apa yang telah terjadi.

Dia berbisik kepada Wati perlahan.

Wati mendengar dengan teliti apa yang Ida bisikkan ke telinganya. Dia mengangguk-anggukan kepala. Kemudian dia menitiskan air matanya apabila Ida meneruskan bisikan itu. Dia faham kini. Dia berjanji akan membantu Ida setakat mana yang dia termampu. Dia sangat menyayangi Ida yang sudah dianggapnya seperti saudara sendiri.

Malang bagi Ida, kejadian yang berlaku pada malam ini merupakan sejarah hitamnya yang tidak mungkin akan dilupakan sampai bila-bila.

Wati menyesal kerana menerima pelawaan rakan-rakan ‘coursemate’ untuk keluar pada malam ini walaupun pada mulanya dia tidak mahu keluar bersama kerana bimbangkan Ida yang tinggal berseorangan di Hostel. Tetapi atas desakan Ida juga yang menyuruhnya keluar memandangkan semester juga sudah tamat menyebabkan dia keluar juga pada malam ini. Sekiranya dia tahu perkara sebegini akan berlaku, pasti dia akan menolak ajakan tersebut. Namun takdir penentu segalanya. Manusia hanya mampu merancang.

 258 total views,  1 views today

Leave a Reply