Bagaimana nak jual ebook? part 3

Saya nak share teknik yang saya guna untuk create ebook saya siap dengan cover sekali. Ini panduan tersimple yang saya boleh kongsi dengan kawan-kawan. Memang mula-mula tu agak kelam-kabut, tapi bila dan biasa buat ebook, saya rasa teknik ni memang mudah dan senang. 

Okay, perkara yang saya nak share ini dengan kawan-kawan adalah dengan anggapan bahawa cerita atau buku yang kawan-kawan nak convert ke ebook tu dah 100% siap. Pastikan semua ejaan dan perkataan dalam cerita anda itu dah sempurna, takda error lagi, sebab ada banyak perkara kita kena tengok akibat dari memandang rendah persiapan awal ini terutamanya ejaan dan susun atur ayat anda dalam buku yang anda taip atau tuliskan itu. Kena buat proper dan elok-elok. Kita tak mau nanti dah convert ke ebook, masih ada kesilapan ejaan, tatabahasa dan sebagainya. Kita nak error-free.

Kalau anda tak yakin dengan kebolehan dan kepakaran anda untuk menyemak cerita anda, bolehlah minta tolong kawan-kawan lain check kan. Tak perlu pergi cari editor yang berbayar nak buat benda ini, Kita pun baru mula nak jadi penulis ebook, kita boleh try sendiri dulu. Cuma pastikan buku kita hampir-hampir perfect lah takda error dah.

Saya akan mula menyediakan rangka penulisan saya. Seperti biasa, setiap cerita mesti ada pengenalan, idea-idea dan penutup. Ini akan memudahkan saya menulis idea-idea saya dengan teratur dan mudah difahami. Selain dari itu, ada satu kemudahan dalam MS Word 2010 yang saya sangat gemari iaitu Menu Isi Kandungan Automatik (Table Of Content) dimana saya tidak perlu bersusah payah untuk menyemak muka surat mengikut tajuk yang saya tulis, memadai dengan hanya menggunakan kemudahan berkenaan dengan syarat saya mesti memberitahu kepada perisian MS Word berkenaan yang mana adalah tajuk-tajuk dalam buku saya dan yang mana adalah perenggan biasa. Selepas itu apa yang perlu saya buat hanyalah mengemas kini fail berkenaan bagi memperolehi data muka surat secara automatik.

Saya akan merekacipta kulit buku e-buku saya dengan hanya menggunakan MS Powerpoint 2010. Anda tidak perlu kemahiran yang tinggi untuk melakukan perkara ini kerana ianya sangat mudah dan pantas.

Apa yang penting adalah sedikit skill yang kreatif untuk menghasilkan cover yang ringkas dan nampak profesional. Menghasilkan cover yang menarik adalah satu kelebihan kepada e-buku saya agar pembeli berminat untuk mendapatkan e-buku saya dengan cepat dan pantas.

Okay kawan-kawan, ini lah teknik yang saya gunapakai pada hari ini bila saya nak create ebook saya. Senang sesangat! Apa yang penting practice practice practice dan kawan-kawan dah boleh start buat part time bisnes menjual ebook ni. Okay, next kita akan share lokasi yang kita boleh jual ebook kita ni. Yang berbayar ada, yang percuma pun ada. Saya guna dua-dua sekali. ok bye!!

p.s. Kalau kawan-kawan nak tahu lebih lanjut tips yang saya share kat sini, boleh lah lawati ke :

http://PANDUAN EBOOK

 555 total views

Bagaimana nak jual ebook? part 2

Rasanya ramai yang dah tahu macam mana nak daftar buku dengan perpustakaan negara malaysia (PNM). Kalau anda freelance writer atau penulis bebas, anda kenalah buat sendiri semua ini. Lepas isi borang permohonan anda akan dapat maklumbalas dari PNM melalui emel kalau anda hantar melalui emel. Kalau dengan pos, anda akan dapat maklum balas melalui pos juga. Maklumbalas yang saya maksudkan adalah nombor ISBN bagi buku yang anda tulis itu yang merupakan hasil karya anda. PNM akan bagi kod-kod ISBN itu. Sila rujuk gambar di bawah.

Selepas itu? Bergantung dengan jenis buku yang anda rancang nak terbitkan, samada digital (ebook) atau cetakan buku. Kalau digital anda kena burn dalam CD salinan buku anda itu. Mungkin anda guna MS Word atau dalam bentuk PDF, anda kena burn dalam CD bagi setiap tajuk dan letak nombor ISBN anda. Dua salinan bagi satu tajuk.

Selepas dah burn dalam CD kena lah hantar ke PNM. Terpulang nak hantar dengan POS atau BY HAND. Seeloknya anda siap-siap print senarai buku anda yang nak dihantar, nanti senang pegawai di kaunter PNM COP ja akuan terima, kalau tidak kena tunggu dia isi satu slip borang penerimaan baru dia COP akuan terima.

Okay, sekarang kawan-kawan dan tahu macam mana nak uruskan dengan PNM. Next cerita saya akan kongsi cara saya siapkan satu ebook saya. Bye!

boleh check ebook saya di shoppee (RM7.00 Off for your first order with shopee) : https://shp.ee/abgu4y9

credit to : https://panduanmenjualebook.blogspot.com/

 564 total views

Saya jual ebook saya di Google Play Book…

Selain di PublishDrive dan Draft2digital, saya juga menggunakan platform Google Play Book untuk memasarkan ebook-ebook terbitan Geinwo Enterprise. Cumanya, Google Play Book sangat ‘strict’ tentang pemasaran ebook menerusi channel mereka dan akaun publisher sangat limited. Walaubagaimanapun, apa yang paling saya suka mengenai pemasaran di Google Play Book adalah saya boleh membayar menggunakan kredit dari telefon saya sahaja, tidak kira anda adalah pengguna Maxis, Digi ataupun sebagainya, anda boleh membayar menggunakan kredit tersebut. Sangat mudah bukan? Tak payah susah-susah nak bayar guna perbankan internet ataupun apa-apa sahaja yang berkaitan dengan akaun bank. Saya sebagai penjual ebook juga senang dengan cara penjualan begini. Menjimatkan masa dan tenaga dan pembeli boleh terus muat turun ebook dan baca dalam handphone sahaja!!

Anda dapat lihat console Google Play Book saya di atas.

Kat bawah ini anda boleh lihat graf penjualan ebook saya pada setiap bulan. Memang tak banyak, lagipun buat secara part time. Ada rezeki adalah jualan, yang penting berterusan bukan. Buat pengetahuan anda, keuntungan anda dibayar dalam dollar (USD). Kalau dapat USD10 dollar, dekat-dekat RM40 boleh dapat dalam akaun bank anda pada setiap 15hb.

Apa tunggu lagi, JOM buat ebook banyak-banyak. Kalau anda ada ebook dan nak tumpang jual kat akaun Google Play Book saya, anda boleh emel atau whatsapp saya ok!..

Click the photo!
Nak buku ni? (USD6.99 PER COPY) Anda boleh buat tempahan untuk pembelian nashkah bercetak pada hari ini. Sila dapatkan maklumat lanjut melalui 01120898979 ataupun geinwo@gmail.com
Nak buku ni? (USD11.99 PER COPY) Anda boleh buat tempahan untuk pembelian nashkah bercetak pada hari ini. Sila dapatkan maklumat lanjut melalui 01120898979 ataupun geinwo@gmail.com

Semoga bermanfaat.


 3,092 total views

Saya jual ebook saya di Draft2digital

KREDIT TO : SEAN DOLLWET
MY AFFILIATE LINK : PLEASE CLICK LINK BELOW
https://www.draft2digital.com/r/oRl9MY

Saya juga menggunakan platform ini iaitu Draft2digital untuk memasarkan ebook yang saya telah hasilkan. Pendaftaran adalah percuma dan seperti biasa, apa yang diperlukan adalah ebook yang telah siap untuk diupload ke laman web ini. Draft2digital.

Jangan berlengah lagi, tunjukkan bakat anda dalam bidang penulisan dan dapatkan pendapatan sampingan dengan menghasilkan ebook anda sendiri! Jom daftar! Draft2digital!!

 848 total views

Saya jual ebook saya kat PublishDrive

KREDIT TO : SELF-PUBLISHING WITH DALE
My Affiliate link : Please Click link below
https://admin.publishdrive.com/registration/aff/geinwoenterprise

Untuk pengetahuan anda, pendaftaran adalah PERCUMA! Tiada yuran tersembunyi dan apa yang anda perlukan adalah ebook yang sudah siap untuk dijual melalui platform PublishDrive!

Apa tunggu lagi? Jom buat duit dengan hasil penulisan ebook anda ke peringkat global. Jual buku anda ke seluruh dunia.

My Affiliate link : Please Click link below

https://admin.publishdrive.com/registration/aff/geinwoenterprise

 766 total views

Bagaimana nak jual ebook?

Rasanya ramai orang kat luar sana yang nak jadi seorang penulis buku. Buku pun dah banyak ditulis tapi tak tahu nak buat apa dan nak bawa ke mana? Panduan Ebook banyak di pasaran. Boleh je beli tapi kita ni jenis yang tak mampu dan tak berani nak buat pelaburan ke arah itu. Nak tak nak, minta tolong pak cik google. Mula la search cari sesuatu yang berkaitan dengan tajuk nak jual ebook kat mana? Laku ke? Boleh dapat pendapatan sampingan hanya dengan menjual ebook di internet? 

Masih juga tak jumpa apa yang sesuai dengan diri dan yang dicari. Saya pun macam anda suatu masa dulu dan akibat belajar dengan teknik yang menyusahkan diri dan tak mau belajar dengan orang, inilah yang saya kena hadap, hadam dan telan. 

Minat sangat menulis sampai dah naik jemu asyik mengadap blog ja, kadang-kadang nak juga tengok tajuk yang ditulis itu berbentuk macam buku tapi sentiasa terfikir ke mana nak bawa pula cerita tu?? Nak jual ke atau sekadar nak memuaskan hati bila tengok kita dah ada buku sendiri yang kita tulis sendiri dan kita hasilkan sendiri? wahh! Hebat…

Selepas tu nak bagi sapa baca? Apa kandungan buku yang kita tulis? Adakah dapat membantu orang lain atau sekadar hiburan semata-mata. Mungkin kita letak tajuk suamiku encik nerd, isteriku untuk dipinjamkan, adik ku alien dan macam-macam lagi. Apa sahaja idea yang ada, kita terjemahkan dalam bentuk penulisan, mula-mula di blog…kemudian di forum-forum, kemudian arah itu terpusing melihat bagaimana penulis lain boleh hidup memperolehi pendapatan hasil cerita yang mereka tulis. Hati mula berkobar-kobar nak tahu. Nak pergi mana nak dapatkan info itu? Peninglah kalau asyik tanya pak cik google…takde orang lain boleh bantu ke?

Saya dah rasa semua tu kawan-kawan. Pening. Tanya orang pun kena tanya orang yang betul takut diambil kesempatan pula ke atas kita. Maka saya mulalah mencari ilmu-ilmu di bantu oleh pak cik google saya. Lama saya berkelana di internet. Saya memilih untuk menggunakan laluan sukar dan berliku kerana saya percaya jalan ini akan mengajar saya lebih banyak perkara berbanding jalan-jalan yang lain. Maka saya sudah menghampiri misi saya untuk menjadi penulis dan bertekad untuk mendapatkan pendapatan dalam bidang ini yang mungkin sudah ramai yang berjaya dan mungkin juga ada yang macam saya.

Perkara pertama selepas dah tulis satu cerita, eloklah kita daftarkan hasil kerja kita itu. Kat mana? kat sini ya kawan-kawan; http://www.pnm.gov.my/index.php/pages/view/26

Okay, kawan-kawan baca dulu isi kandungan di Perpustakaan Negara Malaysia tu…nanti kita sambung lagi…

Okay, kawan-kawan baca dulu isi kandungan di Perpustakaan Negara Malaysia tu…nanti kita sambung lagi…

credit to : https://panduanmenjualebook.blogspot.com/

 592 total views,  1 views today

Cerita Berlawan Dengan Syaitan part 2

Ini merupakan buku siri berlawan dengan syaitan kedua yang ditulis oleh saya. Buku ini mempunyai watak kesinambungan dari berlawan dengan syaitan part 1. Namun yang demikian, jalan ceritanya agak berbeza dengan jilid yang terdahulu. Boleh didapati di Google Play Book dan Shopee, buku ini menampikan kelainan dari segi penceritaan dan susur atur watak yang diperkenalkan dalam cerita ini.

Saya cuba memberikan yang terbaik kepada pembaca cerita ini dan mengharapkan kepuasan yang maksimum kerana jika berbanding dengan siri 1, siri 2 kali ini lebih mencabar jalan ceritanya. Agak sukar untuk menyiapkan cerita ini kerana kekangan masa dan sebagainya. Alhamdulillah, setelah hampir setahun, buku ini berjaya disiapkan dan dijual dan diterbitkan oleh Geinwo Enterprise dalam bentuk digital.

 602 total views,  1 views today

Pengenalan ebook Senangnya buat duit…

Buku senangnya buat duit bukanlah satu buku panduan untuk jadi kaya atau short cut untuk dapat banyak duit atau buat duit. Tiada kejayaan tanpa usaha yang berterusan dari anda sendiri. Tiada rezeki tanpa izin tuhan.

Buku ini saya tulis dengan disertai satu akaun PERCUMA untuk anda akses sistem atas talian (online system) yang saya reka bagi membantu anda memahami isi kandungan buku ini dengan lebih mendalam dan jelas. Sistem itu boleh diakses di :

http://rahsiapotensidiri.geinwo.com

username : demo

password : demo

LevelID : DEMO

Buku ini sangat bermanfaat sekiranya anda memerlukan satu ilmu atau maklumat untuk mengetahui potensi diri anda. Mungkin anda ingin menjadi seorang tukang masak, tetapi mungkin potensi diri anda tidak dapat dimaksimumkan kecuali anda memilih untuk menjadi seorang peguam atau doktor dan sebagainya. Dalam buku ini anda akan dapat jawapannya.

 577 total views

Pengenalan : Cerita Berlawan Dengan Syaitan

Pengenalan

Bismillahirahmanirrahim.

Assalammualaikum w.b.t kepada pembaca budiman. Alhamdulillah saya ucapkan kepada Allah s.w.t kerana mengizinkan saya menulis sebuah buku cerita seram buat kali pertama dalam hidup saya. Ini semua ketentuan dariNya jua.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pembaca yang membeli buku cerita seram ini. Sokongan anda amat saya hargai kerana tanpa anda semua siapa saya didalam dunia penulisan ini. Saya berharap hasil tulisan saya ini akan memberikan kepuasan kepada anda yang meminati cerita-cerita genre seram / misteri.

“Berlawan dengan syaitan” merupakan karya sulung saya dalam genre seram/misteri yang berkisar kepada watak utama Shah Iskandar yang mempunyai kepandaian dan ilmu dalam bidang paranormal yang sering kali disebut oleh masyarakat berkaitan dengan kejadian-kejadian aneh dan luarbiasa yang berlaku di dalam masyarakat itu sendiri.

Syaitan dan Jin merupakan musuh utama manusia di dunia kerana kebinasaan dan kehancuran yang mereka wujudkan dalam masyarakat secara amnya.

Ada sesetengah manusia tidak dapat menerima kebahagian manusia lain dan manusia jenis ini sanggup melakukan apa sahaja demi memuaskan nafsunya dan mendapatkan bantuan makhluk selain dari Allah untuk menjayakan niatnya.

Watak Alisha dalam cerita ini merupakan anak buah kepada Shah Iskandar yang di ancam nyawa dan diganggu gugat kebahagiaannya oleh watak Azim anak Dato’ Ramli yang tidak berperikemanusian dan berkawan dengan syaitan.

Manakala watak Hakim merupakan musuh ketat Shah Iskandar dalam cerita ini dimana beliau sanggup mendapatkan bantuan syaitan demi membantu beliau mencapai cita-cita iaitu memusnahkan kehidupan Shah Iskandar.

Watak Dato’ Ramli iaitu ayah kepada Azim merupakan lelaki yang pernah menodai kesucian watak ibu Alisha iaitu Ida pada zaman remajanya di salah sebuah Universiti awam di Malaysia. Dato’ Ramli masih menaruh perasaan terhadap Ida walaupun beliau sendiri sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak tunggal bernama Azim.

Watak Adam merupakan lelaki yang menaruh cinta terhadap watak Alisha tanpa disedari oleh wanita itu. Namun diwaktu yang sama watak Azim juga masih menaruh perasaan untuk memiliki Alisha semula.

Bagaimanakah kesudahan cerita ini? Adakah keadilan akan terbela? Adakah dendam akan bermaharalela? Adakah cinta akan menyelamatkan mereka? Anda harus membacanya sehingga tamat untuk mengetahui kesudahannya. Selamat terhibur!

Sekian, Shah Iskandar

 526 total views